Over collegevoetbal

U bevindt zich hier:/Over collegevoetbal
Over collegevoetbal2018-07-26T18:53:31+00:00

College of University

In Nederland kennen we HBO opleidingen en universitaire opleidingen. In Amerika kennen we Colleges en Universities.  Eigenlijk worden deze benamingen door elkaar gebruikt. Associate degrees (2 jaar), Bachelor degrees (4 jaar) en Master degrees (6 jaar) kunnen worden behaald. Het collegegeld kan enorm verschillen.  Het begint bij $15.000,- en kan oplopen tot wel $60.000 of hoger. Per jaar wel te verstaan! Studiebeurzen of scholarships zijn mogelijk voor excellente studenten en/of student-athletes. Hiermee kunnen de studiekosten enorm gedrukt worden tot het Nederlandse niveau of zelfs lager. College-soccer.nl kan voor je bemiddelen, beschikt over de juiste contacten en geeft je een helder advies waarbij ook álle kosten worden meegenomen. Je moet tenslotte ook eten, wonen en slapen!

Student-Athlete

Sport in competitieverband, en dus ook voetbal, speelt zich in de USA voornamelijk af op highschools en colleges, al zijn er ook (in de zomerperiode) verschillende voetbalcompetities op verschillende niveaus in clubverband. De cultuur is compleet verschillend van de onze. Geen voetbalclubs in ieder dorp, met een kantine gerund door vrijwilligers. Sport is erg belangrijk in de USA, en voor het imago van een college in het bijzonder. Daarom worden er scholarships ter beschikking gesteld aan getalenteerde student-sporters, student-athletes dus. Voor alle duidelijkheid, je wordt dus niet betaald om te voetballen, je krijgt een korting op je studiekosten, soms zelfs een volledige vergoeding van jouw studiekosten! Scholarships worden alleen verstrekt aan amateursporters, daar zijn strikte regels over. Heb je ooit op contractbasis gevoetbald in Nederland en daar een salaris voor ontvangen (onkostenvergoedingen uitgezonderd), dan kom je niet in aanmerking voor een scholarship, ook daar is college-soccer.nl heel duidelijk in.

Voetballen in een USA college-team

In een college soccer-team verkeer je meestal in een internationaal gezelschap. Schrik niet, de selectie (“roster” noemen ze het daar) bestaat vaak uit zo’n 30 spelers. Waarom, dat leggen we je later uit. Altijd veel verschillende nationaliteiten. Amerikanen uiteraard. Meestal ook Mexicanen en Brazilianen, naast andere spelers uit Midden- en Zuid-Amerika. Australiërs zijn ook populair en Europeanen zijn er ook steeds vaker te vinden. Duitsers, Fransen, Nederlanders. Van verschillende afkomst, met verschillende huidskleuren, verschillende religies. Stel je eens voor. Je leert omgaan met mensen van over de hele wereld. Je doet contacten, soms levenslange vriendschappen op met mensen over de hele aardbol. Samen studeren, samen voetballen. Samen overwinningen vieren, samen teleurstellingen verwerken. Behalve jouw ontwikkeling als voetballer en student, zal je een onschatbare ontwikkeling als mens doormaken. College-soccer.nl is er om jou te helpen met het waarmaken van die droom!

Verschillen USA college soccer en NL voetbal

De USA kent een andere sportcultuur in het algemeen dan die wij in Nederland gewend zijn. Dat geldt ook voor soccer. Volkssport nummer 1 is het niet in de USA. Wat dat betreft moet het American Football, Basketball en Baseball voor laten gaan. Soccer wordt wel steeds populairder. Verschil met Nederland is tevens dat women’s en men’s soccer in populariteit zeker niet voor elkaar onderdoen. In de Amerikaanse profcompetitie (MLS) wordt volgens FIFA regels gespeeld. In college soccer zijn er een aantal afwijkende regels. De belangrijkste; er mag continu doorgewisseld worden. Bij een gelijkspel wordt er verlengd, de golden-goal kent men nog! Het technische niveau is gelijkwaardig aan wat we in Nederland gewend zijn. Het spel is erg fysiek. De trainingsintensiteit ligt hoger dan wat we hier gewend zijn. Wees daarop voorbereid. De meeste college soccer teams trainen dagelijks twee uur. Het seizoen speelt zich voornamelijk af in de nazomer en herfst (fall season) , van augustus tot en met november, als de play-offs gehaald worden. In de lente “spring season” wordt er even intensief getraind, maar alleen oefenwedstrijden gespeeld. Tactisch is het spel minder ver ontwikkeld dan in Europa. Dat is ook de reden dat veel coaches een zwak hebben voor in Nederland opgeleide spelers. Tenminste, als die hun tactische kwaliteiten en spelinzicht kunnen combineren met de fysieke vereisten die in het college soccer noodzakelijk zijn.

Vrouwenvoetbal vs mannenvoetbal in de USA

Vrouwenvoetbal is minstens zo populair als de mannenvariant in de USA. Vrouwelijke toppers zijn echte celebrities daar! Op collegeniveau zijn er minstens zoveel vrouwen- als mannenteams actief. Over het algemeen kun je stellen dat vrouwenvoetbal in de USA het respect krijgt waar dat hier in Nederland wel eens niet helemaal het geval is.. De traditioneel goede resultaten van het USWNT (United States Women’s National Team) spreken voor zich. USA-colleges beschouwen het vrouwenvoetbal ook qua scholarship mogelijkheden minimaal gelijkwaardig aan mannenvoetbal. Een slimme (voetbal)meid is op haar toekomst voorbereid. Misschien zijn ze op zoek naar jou!

Stats

Statistieken, Amerikanen zijn er gek op. Alles wordt bijgehouden: jouw lengte en gewicht, voor keepers; de spanwijdte met twee uitgestrekte armen (echt waar!), aantal gespeelde wedstrijden, basisplaatsen, invalbeurten, goals, passes, assists, noem maar op. Alles wordt geregisteerd!. In Nederland zijn we dat niet gewend. Hou er rekening mee als je de keuze hebt gemaakt om de recruitment te starten. Maak een overzicht van je gespeelde wedstrijden de afgelopen jaren. Welk niveau, welke posities, aantal basisplaatsen, etc. Wij weten welke info een college soccer-coach verwacht. Van ons ontvang je een sjabloon om het makkelijk te maken.

Het niveau

Wat is het niveau van college soccer in de USA? Een veel gehoorde vraag bij ons. We kunnen er hier niet een heel simpel antwoord op geven. Er zijn verschillende organisaties waar de verschillende colleges kunnen zijn aangesloten.

De NJCAA (National Junior College Athletes Association)

De NAIA ( National Association of Intercollegiate Athletics)

De NCAA (National Collegiate Athletic Association)

Elke organisatie heeft zijn eigen verschillende niveaus (divisions). Het is belangrijk om je te richten op het niveau dat bij jouw capaciteiten past, en daarvoor is een persoonlijk advies noodzakelijk. Over het algemeen (maar niet noodzakelijk) zou je in het Nederlandse jeugdvoetbal op regionaal/landelijk niveau moeten spelen/gespeeld moeten hebben. 3e divisie of hoger. Speel je al als senior, dan is 2e klasse KNVB minimaal noodzakelijk. Het zijn echter geen wetmatigheden en er zijn geen garanties. We kennen voorbeelden van spelers van hoger niveau die het niet gered hebben. Andersom kan het ook het geval zijn. De wil om te slagen is het belangrijkst. Wij denken dat we met onze ervaring je hierover goed kunnen adviseren.

Studiebeurs mogelijkheden op een Amerikaans college

Voetbal-studiebeurzen of soccer-scholarships worden gegeven aan getalenteerde spelers die kunnen presteren op zowel sportief als academisch niveau. Scholarships die alle kosten dekken zijn mogelijk, maar niet voor iedereen weggelegd. Scholarships die een deel van de kosten dekken zijn meer gebruikelijk. Niet alleen jouw sportieve talent is belangrijk, ook het academische niveau dat jij bezit. Het laatste geeft extra mogelijkheden op een verhoogde scholarship. In eerste instantie zijn je examenresultaten en de scores van de SAT en TOEFL testen belangrijk. Een scholarship wordt in principe voor een jaar verstrekt en zal je dus ieder jaar opnieuw moeten “verdienen”. Jouw sportieve prestaties en de “statistics” waar Amerikanen dol op zijn, zijn niet alleen bepalend. Net zo belangrijk is de GPA, een Amerikaanse term die een soort van gemiddelde van je studieresultaten weergeeft.

Vereiste mindset

We hebben het al gehad over collegevoetbal in de USA, de organisatie en het spelniveau. Je kunt ongetwijfeld goed voetballen. De “Hollandse school” is ook in de Amerikaanse voetbalwereld een bekend begrip. Men heeft respect voor Nederlandse spelers. Maar buiten alle technische en tactische vaardigheden die je ongetwijfeld bezit is er nog één ding belangrijk. De absolute wil om te winnen. Knokken voor iedere centimeter, omgaan met tegenslagen. Je zult het vanzelf leren tijdens jouw periode in de USA, maar het moet ook in je zitten. Twijfel je daaraan, niet gaan! We kennen de voorbeelden. Prima voetballers, soms komend uit in de jeugdopleiding van gerenommeerde Europese profclubs. Soms na 1 seizoen gedesillusioneerd teruggekeerd naar Europa. Qua voetbalniveau behoorden ze bij de besten. Maar wanneer je er te makkelijk over denkt en minder dan 100% geeft, ga je het niet halen. Er is dan altijd een Amerikaan, Mexicaan, of Australiër, die minder kwaliteiten bezit maar 120% geeft. Drie keer raden welke speler opgesteld wordt door een Amerikaanse coach….

Competitie

Je speelt met jouw college in een regionale competitie, de “conference”. De hoogst geklasseerde teams spelen in de play-offs voor het districtkampioenschap. De besten daarvan gaan door naar de “Nationals”, de droom van iedere college voetballer.  In deze “Nationals” wordt de nationale kampioen bekend. Afstanden zijn onvergelijkbaar met Nederland. Afhankelijk van de regio waar je actief bent, speelt je jouw uitwedstrijden tot wel 800 kilometer verderop. Lange busreizen, soms zelf het vliegtuig en overnachtingen in hotels, het is allemaal niet te vergelijken met wat je gewend bent.

Studie

Het klinkt allemaal prachtig en dat is het ook. Maar, vergeet de studie niet. Je zult ook in de collegezaal moeten presteren. Blijven die prestaties achter, dan kan dat consequenties hebben voor jouw speeltijd. Een student-athlete is bevoorrecht en heeft een voorbeeldfunctie, zo kijken jouw docenten naar je. Die voorbeeldfunctie geldt dus ook in de collegezaal en ook in de manier waarop je je gedraagt buiten school, op de campus. Als je op donderdag moet vertrekken voor een verre uitwedstrijd, gaat jouw toets op maandag gewoon door. Er wordt geen rekening gehouden met de wedstrijd, en je zult dus onderweg in de bus of in het hotel, gewoon moeten studeren. Heel soms onder een palmboom aan de rand van het hotelzwembad, dat dan weer wel… Maar vergeet niet dat het keihard werken is!